Danas folkam uz Johnny Flynna



Ima dana kada mi je sve ga dosta i full sam umorna od svega (učenje, posao, pospremanje po kući, nekontrolirani izlasci, itd). Onda mi je najdraže uzeti jedan dan „godišnjeg“ od svega i svih, uzeti neku dobru knjigu ili pogledati neki zatupljujući film (namijenjen za mlade generacije tipa 5+) čija tematika ne zahtijeva pokretanje svih kotačića u mom malom mozgiću.

Danas sam se odlučila drogirati BBC-jevim povijesnim dramama i filmovima. Na repertoaru su se našli Pride and Prejudice, Our Mutual Friend, neki blesavi film s Mandy Moore ili Hillary Duff (uvijek miješam te dvije)i na kraju sam završila s jednim full super filmom...prava bajka: Crusade in Jeans. 
Film je nadasve blesav i to bez zadrške, ali mi je baš drag zbog glavnog glumca. Istina bog da naslov zvuči i asocira na neki pornić, ali radi se o filmu za mlađe generacije. Totalno nasty. Uzme li se u obzir glavni glumac, ženska mašta mogla bi ga lako smjestiti u taj žanr zanemarivši sve ostale glumce i glumice kao i samu priču filma.

No da se vratim na glumca…Johnny Flynn. Već sam ga spominjala u prijašnjim postovima. 

U UK ga smatraju predvodnikom indie rock folka te su ga prozvali novim „poster boy of the nu-folk scene“. Već dugo nisam naišla na nekog umjetnika s toliko talenta kao on. Čovjek glumi (i to uglavnom u Shakespearovim djelima, pjeva, svira mali milijun instrumenata (gitara, mandolina, violina, bendžo, orgulje, truba,itd.), slika, piše priče i poeziju, sklada svoju muziku…ma mislim, čeka god da se uhvati po pitanju umjetnosti ispast će fenomenalno…lik je jednostavno prodigy. (Da mi je samo malo njegovog talenta…gdje bi mi onda bio kraj.)

Slušajući njegove stvari imat ćete osjećaj kao da se ne radi o čovjeku u srednjim 20-tima nego o osobi koja već ima bogato životno iskustvo a nije ni čudno kada kao svoje uzore navodi Dylana (weeeee!), Yeatsa, Shakespeara i mnoge druge… ma nemojte me samo slušati - pogledajte na www.myspace.com/johnnyflynn

 
Ono što me oduševljava kod Flynna je njegov pristup muzici za koju bi rekla da je definitivno savršen primjer nu-folka. Savršeno miješa elemente i zvukove tradicionalnog folka, blusa, pa čak i countrya. A sve je to upakirano u veseli, a istovremeno gorki indie nu-folk popraćen nadasve ugodnim Flynnovim glasom (što u narativnom stilu, što pjevajući). Svoj prvi album pod nazivom 'A Larum' je izdao 2008. godine koji je pobrao samo pohvale od strane kritičara i publike (ponajviše u UK i SAD-u).

Zapravo, o Johnnyu je jako teško išta napisati, jer što god da se stavi na papir nije dovoljno dobro da se dočara njegov šarm, ali i kvaliteta koja proizlazi iz njegovih pjesama.
Stoga, toplo preporučam da posjetite njegovu MySpace stranicu, nabavite album, i da se bacite na pregledavanje njegovih živih nastupa dostupnih na YouTubu. 




0 Response to Danas folkam uz Johnny Flynna

Post a Comment